Bloghelden, leuk boek over het verleden van het bloggen

Frank Meeuwsen kwam dit jaar met het boek Bloghelden. Frank Meeuwsen is zelf veel actief op blogs. Zo is hij eigenaar van het blog bloghelden.nl. Mede hierdoor kwam hij tot het idee om een boek te schrijven over het ontstaan van het bloggen. Het boek beschrijft het blogverleden van ongeveer 1995-2005.

Het boek gaat terug naar de beginjaren van het ontstaan van blogs. In het begin van de jaren ’90 waren er een aantal “nerds” die begonnen met websites te maken waar allerlei links kwamen te staan. Zo ontstonden de eerst websites zoals startpagina.nl. Medio ’90 kwam met de opkomst van het internet een enorme boost van deze websites. De bloggers die in deze tijd begonnen met bloggen kregen steeds meer nieuwe “collega’s”. Naar verloop van jaren kon iedereen beginnen met een blog. Op WordPress en web-log.nl is een standaard CMS gemaakt waardoor iedereen een blog kon beginnen.

Het boek is vooral een kleurrijk geheel. Fel geel, groen en blauw geeft het boek een fris uiterlijk. Zo oogt het niet als een saai literatuur boek. De opzet van het boek vind ik zeer goed. Verschillende succesvolle bloggers zoals Frank Jansen en Henk de Hooge komen aan het woord hoe zij zijn begonnen met hun succesvolle marketing blogs  frankwatching.com en dutchcowboys.nl. Hierdoor krijg je de meningen en ervaringen van gerenommeerde bloggers over het bloggen.

Het boek is voor de diegene die gedesinteresseerd is in het ontstaan van de blogs. Het is dus niet voor de mensen die een blog willen starten en willen weten hoe je dit moet doen. Er staan wel een aantal tips in, maar dit is niet het doel van het boek. Ik vond het boek zeer prettig lezen. Vooral de stukken waarin verschillende bloggers werden geïnterviewd wat hun mening is over blogs. Het is een aanrader voor de mensen die zelf bloggen en wat meer willen weten wat hun voorgangers gedaan hebben.