De nieuwe Penguin update van Google

Sinds een paar weken heeft Google weer een nieuwe update gedaan aan het algoritme: Penguin update. Google blijft continu bezig met het verbeteren/veranderen van de algoritme, maar deze keer hebben ze een update gedaan. Deze update zorgt ervoor dat voornamelijk over geoptimaliseerde websites gestraft worden. Voor veel websites zal er dus niet veel veranderen.

Google wil met deze update websites straffen die er alleen maar zijn om hoog te scoren in Google, maar niks toevoegen. Volgens Google zijn deze websites alleen maar gericht op een hogere ranking en niet om de klanten te helpen aan relevante informatie. De over geoptimaliseerde sites zijn door deze update gestraft.

Natuurlijk linkopbouw

Om snel te scoren in Google is linkbuilding een zeer effectief middel. Maar veel bedrijven maken hier misbruik van. Relevante links worden daarom veel belangrijker en je wordt afgestraft als veel links van websites komen die niet relevant zijn. Voor de online marketeers wordt het dus meer zoeken naar websites die relevante informatie op hun website hebben staan.

Relevante content

Bij de Panda update was het al belangrijk om relevante content op je website te plaatsen. Google gaat nu nog meer waarde hechten aan relevante content. Er zijn steeds meer discussies wat relevante content is en hoeveel woorden je per pagina moet gebruiken. Meestal gaat het om ongeveer 300 worden per pagina. Verder moet de tekst uniek zijn en moet het taalgebruik correct zijn en komt de zoeketerm niet meer dan 4% voor in de tekst.

Social Media

Google gaat ook kijken naar wat er op social media gebeurt. Met de invoering van het onderdeel “sociaal” in Google Analytics lijkt het mij duidelijk dat Google dit belangrijk gaat vinden. Misschien is dit niet direct met de Penguin update, maar zal het in de komende update nog belangrijker worden. Plussen, Likes en Retweets worden daarom steeds belangrijk voor een goede ranking in Google.

De Penquin update zorgt er voor dat de spam websites hun waarde zien verliezen. Het is nu wachten op de volgende grote update van Google en naar verwachting zal dit in of net na de zomer zijn.