Nieuwe internetbubbel in aankomst?

Dit jaar willen een aantal bekende online bedrijven naar de beurs. Facebook en LinkedIn hebben aangekondigd naar de beurs te gaan. Van Twitter is volgens mij nog niks bekend, maar het verbaasd me niet als zij dat ook willen om geld op te halen. De bedrijven zijn op korte termijn op zoek naar geld om uit de kosten te komen en eindelijk winst gaan maken. Maar zal dit niet een hype gaan worden en gaan er misschien straks nog meer volgen, oftewel is er een nieuwe internetbubbel opkomst?

De eerst internetbubbel kreeg zijn hoogtepunt in 2001. In de jaren ’90 was internet hot. Elke bedrijf moest zo snel mogelijk een website hebben. Had je als bedrijf geen website dan hoorde je er niet bij. Het was in die tijd booming business om een internetbedrijf te hebben. Ze rezen dan ook de pan uit met als grootste bekende World Online van Nina Brink. Zij was het aller slimste om nog voor de beurs gang haar aandelen te verkopen en dus een mooie winst op te strijken.

Social media is de afgelopen jaren steeds groter. Nu ze eenmaal de wereld veroverd hebben zoeken ook zij naar geld. Facebook verdient haar inkomsten vooral aan advertenties. Bij LinkedIn kunnen bedrijven een business account nemen en Twitter heeft amper inkomsten. Dus om te groeien en de kosten te drukken zijn zij naarstig op zoek naar geld. En dit kan je natuurlijk het snelste doen op de beurs.

De beurs is voorlopig een beetje aan het opkrabbelen van de vorige crash. De hypotheek crisis van september 2008 zit bij iedereen nog vers in het geheugen. Met de komst van deze nieuwe bedrijven is het mogelijk dat de beurzen omhoog gaan en dat er een nieuwe bubbel komt. Ik zie het nog niet snel gebeuren, maar de toekomst zal het uitzijn. Ik heb jullie in ieder geval op tijd gewaarschuwd mocht het toch gebeuren!