Terugblik op 2010

Het is inmiddels al weer bijna het einde van het jaar en daarom kijk ik terug wat er is gebeurd het afgelopen jaar. In het jaar 2010 zijn veel grote bedrijven en nieuwe producten doorgebroken. Het jaar 2010 was vooral een jaar wat nieuwe technologie en productontwikkelingen.

Twitter

2010 Is het jaar dat Twitter eindelijk doorbreekt. In 2009 was er al een kleine doorbraak van Twitter, maar het aantal gebruikers in 2010 steeg enorm. In Nederland zijn inmiddels ongeveer 300 a 400 duizend twitter accounts, in 2009 was dit rond de 100 duizend. Veel meer bedrijven zien het nut van Twitter. Daarnaast begint iedereen Twitter meer te begrijpen dat berichtjes zoals “ik ben poepen”. Men ziet ook steeds meer het nut van hashtags en reply’s. Ik zeg altijd dat je Twitter vooral moet gebruiken als een soort klantenservice.

Location based markting

Dit jaar is ook de location based marketing doorgedrongen. Mede door Foursquare,  Gowalla, GetGlue en Google Maps is de groei gerealiseerd. Foursquare had in 2009 nog 200.000 users in 2010 is dit al 5.000.000 users. Bedrijven zien steeds meer de waarde va location based marketing. De marketing wordt steeds specifieker om zo nauw betrokken te raken met de klant. Met location based marketing kun je kleine maar ludieke acties opzetten en dit verhoog weer de ROI. In 2011 zullen de bedrijven naar alle waarschijnlijkheid meer gebruik gaan maken van location based marketing.

Smartphones

Het jaar 2010 is DÉ doorbraak van de smartphones. Het aantal verkochte smartphones is dit jaar met sprongen omhoog gegaan. De schatting is dat er dit jaar 80 miljoen stuks verkocht worden, in 2009 41 miljoen. Het marktaandeel van de smartphones is ook iets gestegen van 13,3% in 2009 naar 19,2%. Dit komt vooral dan Android dit jaar is doorgebroken. Zijn stegen van 3,5 % naar 25,5%. Alle andere OS systemen daalde in marktaandeel. In 2011 zal het aantal smartphones blijven stijgen. Ik verwacht dat volgend jaar de smartphones ongeveer een marktaandeel hebben 25% a 30% van de telefoniemarkt.

Tablet

Je kan er niet omheen, de IPad is het meest besproken en revolutionaire apparaat van 2010. Apple heeft hierdoor weer laten zien dat zij alleen maar het beste willen. Zij durfden als eerste een tablet op de markt te brengen. Inmiddels volgen er al meer fabrikanten (Samsung, Microsoft, BlackBerry). Apple heeft nu ongeveer een marktaandeel van 95% van de tabletmarkt. In 2011 zal Apple wat meer concurrentie krijgen. Begin 2011 staan een aantal releases geplant van andere fabrikanten. Maar als de geruchten kloppen dan zou Apple rond de zomer een nieuwe IPad lanceren.

WikiLeaks

Ik moet toch WikiLeaks vermelden. WikiLeaks is een voorbeeld hoe snel iets over het internet kan verspreiden. Binnen een paar minuten heb je al voor en tegenstanders, zijn er Twitter accounts aangemaakt en zijn er forums aangemaakt over WikiLeaks. Dit is een goed voorbeeld hoe snel informatie kan verspreiden. Door  middel van leuke en ludieke acties verspreid dit razendsnel over het web.

Er zijn weer genoeg interessante ontwikkelingen geweest in 2010. Binnenkort komt een lijstje over te verwachten ontwikkelingen in 2011.