Afgestudeerd, maar dan begint het pas

Na maanden keihard werken aan mijn afstudeerscriptie is het mij op 1 november dan eindelijk gelukt. Ook ik mag me vanaf nu bachelor of commerce noemen. Eindelijk de opluchting dat ik het felbegeerde papiertje mag ontvangen. Maar al snel bleek dat dit papiertje (voorlopig) niet veel waard is.

Zo enthousiast ik was met het behalen van mij diploma, zo teleurgesteld ben ik in het bedrijfsleven. Minimaal 3 jaar werkervaring, minimaal 5 jaar werkervaring, minimaal dit minimaal dat. Ik heb toch ook al ervaring? Een ander eigenschap die  ik bezit, is nodige kennis over online marketing, SEO, SEA, Social media en ga zo maar door. Blijkbaar is dit niet genoeg voor de bedrijven. Ze willen liever ervaring hebben en dus met de oude gewoontes verder gaan. Een frisse wind door het bedrijf zal voor veel bedrijven goed zijn, maar zij zijn bang dat er te veel gaat veranderen.

De afgelopen 2 weken heb ik tientallen sollicitatie de deur uit gedaan. En op slechts 1 vacature mocht ik terug komen voor een sollicitatie. En je raadt het natuurlijk al, ook hier werd ik afgewezen voor het feit dat ik weinig ervaring heb. Voor de overge sollicitaties werd ik natuurlijk ook afgekeurd voor het gebrek aan ervaring.

De bedrijven willen steeds maar ervaring binnen halen, maar op een gegeven moment is er geen ervaring meer. Over een paar jaar zijn alle babyboomers met pensioen en zo blijft er een groot gat achter. Een ander voordeel voor een starter is dat zij minder vragen dan een ervaren werknemer. Een starter kan je nog aan knutselen, maar een ervaren werknemer “weet hoe hij het moet doen”.

Maar ik geef het nog niet op en dagelijks struin ik het internet af voor sollicitaties. De bedrijven moeten toch een keer inzien dat een starter veel beter is dan iemand die “ervaren” is?