Dag Apple!

Apple is over 5 jaar verledentijd. Een harde uitspraak, maar ik verwacht ook niet dat dit niet zal gebeuren. Het grootste probleem waar Apple nu tegen aanloopt is Google. Google neemt alles over, bedenkt nieuwe producten en Apple hobbelt er achteraan. Apple moet snel iets goeds bedenken anders is Google er vandoor.

Apple kwam in de beginjaren van het millennium keihard terug met de nieuwe Macs en de IPod. Revolutionair en trendsetter Apple was weer terug nadat CEO Steve Jobs in 1997 weer terug kwam bij Apple na 10 jaar afwezigheid. Steve Jobs zou Apple weer een wereldmerk maken en dit gebeurde dan ook. Andere grote spelers werden in de tijd geboren Yahoo, Microsoft en zoekmachinereus Google. Het laatste kan wel eens de grootse concurrent worden van Apple in plaats van Microsoft.

Met name op de mobiele Markt is Google met Android snel aan het stijgen. Inmiddels is Android marktleider geworden in Amerika en in Europa zal dit ook niet lang meer duren. Android heeft natuurlijk het voordeel dat het OS op meerdere mobiele telefoons draait. Met dit tempo qua marktaandeel wordt Android binnen een aantal jaren monopolist. En daarom moet Apple misschien verder kijken dan hun eigen mobiele telefoons.

Op een ander vlak krijgt Apple binnenkort ook concurrentie, tablet. In middels zijn nu een aantal merken zoals Toshiba en Acer die tablets gaan maken. En je raadt natuurlijk al welke OS hierop komt: Android. Nu is Apple nog monopolist op de tabletmarkt met de IPad, maar over 2 jaar mogen ze misschien blij zijn met een marktaandeel van 20%.

Een andere markt zijn de pc’s/laptops. Op deze markt wil het op OS gebied nog niet lukken met Android OS. Een aantal geleden jaren werd aangekondigd dat Google bezig was met een OS (Android) voor de pc’s/laptops. Zover ik het weet gaat dit voorlopig ook nog niks worden. Op deze markt heeft Apple concurrentie van Microsoft. Maar vergeet nooit Google die zouden zo maar terug komen!

Het grootste probleem van Apple is dat de programma’s bijna alleen maar op de producten van Apple kunnen. Langzamerhand komt hier verandering in, maar dit vind CEO Steve Jobs op z’n zachts gezegd niet leuk.  Er wordt ook steeds meer geklaagd dat Apple allerlei programma’s en apps blokkeert. Android daarentegen is zeer open en laat bijna alles toe. Apple heeft de change nodig die Obama twee jaar geleden beloofde aan het Amerikaanse volk. Maar dit lukt ook niet en het zal bij Apple dan ook zeer lastig zijn.