MySpace is vergane glorie?

Het gaat niet goed met MySpace. Het aantal bezoekers van MySpace in Nederland is al vorig jaar gedaald met 18% en voor dit jaar ziet het er ook niet veelbelovend uit. Wereldwijd zal het beeld niet veel anders zijn. Vandaag liet MySpace weten dat er wereldwijd 500 banen verdwijnen. Dit betekent dat het bedrijf bijna gaat halveren. Wie weet doet MySpace hetzelfde als het huidige kabinet “snoeien om te groeien”.

In 2009 verdwenen er al 300 banen bij MySpace. Dit werd gedaan om MySpace weer te laten groeien. Dit blijk dus niet geholpen te hebben en er moest weer een ontslagronde komen. Met een nieuwe ontslagronde lijkt het erop dat het einde van MySpace eraan komt mits er iets op korte termijn gaat veranderen.

Concurrentie

Met de opkomst van Facebook lijkt het erop dat  veel netwerksites hard aan de bak moeten om zich te onderschieden. LinkedIn en Twitter willen via de beurs geld op gaan halen om zo verder te groeien. MySpace is 2005 voor 580 miljoen dollar overgenomen door News Corp van Rupert Murdoch. Vooralsnog lijkt het niet zo’n goede overnam te zijn. Inmiddels heeft Facebook 500 miljoen accounts. MySpace heeft ongeveer 150 miljoen accounts. MySpace was een aantal jaren geleden nog marktleider van social networks is Amerika. Maar sinds 2009 prijkt de naam Facebook bovenaan in het lijstje. Sindsdien is MySpace achteruit gegaan. In Nederland gebruikt bijna niemand meer MySpace.

Veranderen

MySpace moet dit jaar nog snel gaan veranderen. Zo moet je denken aan nieuwe product eigenschappen toevoegen. USP’s toevoegen die niet bij Facebook inbegrepen zijn. Marketing strategie kompleet omgooien. Social media search toevoegen. MySpace moet ervoor zorgen dat net zoals Twitter er real-time updates komen in Google.

Het moet natuurlijk nog maar blijken of dit allemaal nut heeft. Als ik moet kiezen tussen MySpace en Facebook kies ik voor Facebook.