Social media een hype?

Social media komt de laatste tijd steeds meer in het nieuws. Gisteren werd bekend welke tien bedrijven het meest sociaal zijn in Nederland. Social media wordt langzamerhand door de bedrijven opgenomen in hun bedrijfsstrategie. Maar wordt het nu niet langzamerhand een hype?

Ongeveer 10 jaar geleden was het de internetbubbel die zijn intrede deed. Iedereen ging websites maken en blogs werden steeds populairder. Uiteindelijk klapte de internetbubbel in 2001. In de jaren erna kwam het web 2.0. En sinds 2008 is social media vooral in Nederland gaan groeien dankzij Hyves en Twitter. Steeds meer bedrijven ontdekken nu het nut van social media en daarvoor nemen zij werknemers in die dienst die gespecialiseerd in de activiteiten op het internet of ze besteden dit uit.  Het web zal over een paar jaar misschien overspoelt zijn door de social media dat we door de bomen het bos misschien niet meer zien. Google raakt straks overspoelt door nieuwe informatie die beschikbaar komt van social media en zal daarom de eerste 10 resultaten van een zoekwoorden vinden die geschreven zijn in een social media kanaal. Of dit slecht is weet ik niet, maar social media zal belangrijk worden de komende jaren.

Over een aantal jaren klapt misschien wel de social mediabubbel en dan komt misschien de intrede van het web 3.0 die soms al zichtbaar. Je kan het vergelijken met het productlevenscyclus waar scocial media nu inzit. Social media bevindt zich nu net voorbij de introductie en zit nu in de groeifase. Over ongeveer 2 a 3 jaar zal het in de volwassenheidsfase zitten en wordt social media langzamerhand uitgemolken.

Voorlopig zit social media nog niet in de hype, maar zal dit de komende jaren gaan veranderen. De bedrijven zien dat wat het effect is van social media en daarom zullen steeds meer bedrijven social media gaan gebruiken voor hun marketing en communicatie. Elke dag komt er steeds meer informatie die niet meer opgeslagen kan worden en dan uiteindelijk klapt. De volgende bubbel zal dan weer in de introductiefase zitten wellicht zal dit web 3.0 zijn.