SEO is niet belangrijk focus je op SEA

Tja, jaren roep ik en vele anderen richt je op SEO, maar misschien moeten we dit gaan bijstellen en focussen op SEA. SEO is misschien toch niet zo belangrijk als het lijkt. En iedereen denkt nog steeds dat SEO marketing “gratis” is. Google heeft en is van plan op veel te gaan veranderen. En net zoals ieder bedrijf, moet er ieder jaar steeds meer geld komen en daarom gaat Google de advertenties steeds belangrijker maken. Zal SEO op den duur gaan verdwijnen? Ik denk het niet maar 100% focus op SEO is niet voldoende om bij te blijven. Ik heb hieronder 5 redenen waarom SEA belangrijker is dan SEO.

Omzet

Momenteel heeft Google een omzet van ongeveer 50 miljard dollar per jaar, maar het kan altijd meer. Ieder bedrijf wil elk jaar meer omzet behalen dan het jaar daarvoor. En dat geld moet ergens vandaan komen. De Android verkopen stijgen maar de inkomsten via AdWords zijn nog steeds het belangrijkste. Dus om snel meer omzet te behalen is om AdWords prominenter weer te geven in Google.

PLA (Product Listing Ads)

Google introduceerde in 2011 Google Shopping en is in de loop der tijd steeds belangrijker geworden. Was dit eerst nog gratis, nu moet je ervoor gaan betalen. Een belangrijk voordeel van de adverteerder is dat je meer exposure krijgt op Google. De producten krijgen steeds meer aandacht voor Google. Deze staan nu zowel in AdWords als tussen de SEO resultaten.

Geen ruimte

Er komt steeds minder ruimte vrij voor SEO. Als je een zoekopdracht incvoert dan is het overgrote deel in beslag genomen door AdWords. Op mijn laptop (15,6 inch) mag je geluk hebben als er een resultaat te voorschijn komt. Dankzij Google Shopping wordt er een groot deel weergeven op AdWords. Dit zorgt ervoor dat de SEO resultaten dalen. Daarnaast zijn er ook AdWords extensies. Dan is er ook nog de mogelijkheid dat er veel wordt weergeven van bedrijven die lokaal actief zien ( via Google Places). En dan is Google ook nog aan testen om geen 10 maar maximaal 7 resultaten weer te geven op een pagina.

Screenshot 3d led tv

Lokaal

Lokaal heeft met SEO te maken en niet met SEA, maar dit heeft wel effect op je rankings. Lokale zoekresultaten worden namelijk prominent weergaven tussen de resultaten. Deze lokale resultaten staan meestal na de eerste of tweede resultaat. Aangezien lokaal een grote lap aan resultaten kan geven zakken de ranking naar beneden. En scrollen, daar hebben wij meestal een hekel en dus kan dit effect hebben op de ctr.

Google+

Google+ nog zo iets wat de rankings helemaal op z’n kop gaan gooien. Zodra ik ook een site een +1 heeft gegeven dan betekent dit dat deze site eerder vertoont wordt. Dit kan dus effect hebben op de “geoptimalisseerde” sites.