Geavanceerde segmenten instellen

Vaak zijn de vooraf ingestelde gegevens in Google Analytics niet voldoende om de juiste analyses te maken. Je wilt niet gebruik maken van filters wat dit heeft direct effect om al je gegevens. Tevens zijn de gegevens die in de geavanceerde segmenten worden ingesteld voor de hele periode geldig. Bij de filters is dit pas als de filter wordt ingesteld. Nu is het in Google Analytics mogelijk om geavanceerde segmenten in te stellen. Deze segmenten kan je aan en uit zetten wanneer je wilt en hebben geen effect op de data die je verzamelt.

Geavanceerde segmenten instellen

Om een segment aan te passen log je in op je Google Analytics account en ga je naar rapportage. Helemaal bovenin verschijnt nu “Geavanceerde segmenten” (Advanced segments). Klik hier op om een segment aan te maken. Google heeft al een aantal standaard segmenten aangemaakt, maar je kan ook een nieuwe toevoegen door op “+ Nieuw aangepast segment” (Apply) te klikken die aan de rechterkant staat. Hier kan je allerlei segmenten aanmaken. Je kan een geavanceerde segment ook aanmaken/aanpassen via “Beheerder” en dan naar het juiste profiel gaan. In het tabje “Items” kan je dan vervolgens een geavanceerde segment aanmaken.

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je een segment aanmaakt.

Voorbeelden van geavanceerde segmenten

Er zijn verschillende mogelijkheden om een geavanceerde segment aan te maken. Als je bekent bent met de Regex codes dan kan je dit heel veel opleveren. Ik ben er zelf niet zo bekent mee en heb een aantal andere interessante segmenten gemaakt. Met onderstaande segmenten kan je mobiele bezoekers analyseren die via een organische resultaat naar je site zijn gekomen.

Organisch | Alleen mobiel
Organisch | iOS
Organisch | Android
Organisch | BlackBerry

Dit is maar een vorbeeld van een geavanceerd segment. Je zou deze segmenten ook kunnen aanpassen voor mobiele bezoekers die alleen via AdWOrds naar de site komen. Op Frankwatching staat een heel mooi artikel met allerlei segmenten die je kan gebruiken. Bij deze segmenten wordt er vooral gebruikt gemaakt van Regex codes en af en toe moet je nog wat aanpassen.